Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n kannanotto: Pankkien noudatettava yhdenvertaisuuslakia - Ikääntyneiden oikeus käteiseen rahaan ja pankkipalveluihin turvattava

05.06.2018 klo 08:26
Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n kevätkokous muistuttaa kannanotossaan, että ketään ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan iän perusteella pankki- ja vakuutuspalveluissa.

Yhdenvertaisuuslakia sovelletaan myös yksityisessä palvelutoiminnassa. Oikeus käteisen rahan ja pankkipalveluiden saamiseen kuuluu kaikille, myös ilman internetyhteyttä oleville ikäihmisille. Pankkien asiakkaille, joilla ei ole mahdollisuutta tai kykyä hyödyntää sähköiseen asiointiin vaadittavaa informaatioteknologiaa, tulee taata henkilökohtaiseen asiointiin perustuvat pankkipalvelut nykyistä kohtuullisemmilla hinnoilla. Elleivät pankit muuta toimintaansa em. tavalla, tulee maan hallituksen ryhtyä toimiin pankkitoiminnan kriteerien täydentämiseksi.

Finanssialan toimijoiden tulee kantaa vastuunsa käteisen rahan ja pankkipalveluiden saatavuudesta.  Viime aikoina käteisautomaatti- ja pankkikonttoriverkostoa jatkuvasti harventaneet pankit ovat asettaneet ikääntyneet asiakkaansa kohtuuttomaan tilanteeseen, kun joissakin kunnissa ei ole enää lainkaan käteispalveluja tarjoavaa pankkikonttoria. Pankkipalveluiden ja käteisen rahan saatavuus on turvattava kaikkialla Suomessa.

EETU ry:n puheenjohtaja Eeva Kuuskoski muistuttaa, että finanssialan digitalisaatiosta huolimatta käteinen raha ja konttoreissa tarjottavat pankkipalvelut ovat ikääntyneille kansalaisille tärkeitä edelleen.

‒ Suomessa on edelleen satoja tuhansia yli 60-vuotiaita, jotka eivät ole koskaan käyttäneet internetiä. Heillä ei näin olen ole minkäänlaisia mahdollisuuksia hoitaa pankkipalveluitaan sähköisesti, Kuuskoski tähdentää.

EETUn ry:n kevätkokous kokoontui Helsingissä 30.5.

                                                                   

EETUn Jäsenjärjestöjä ovat Eläkeliitto, Eläkeläiset, Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL, Kansallinen senioriliitto, Kristillinen eläkeliitto ja Svenska pensionärsförbundet.

 

Lisätietoja:

Eeva Kuuskoski, puheenjohtaja, Eläkeläisliittojen etujärjestö Eetu ry, p. 040 3532432