En välmående kommun är åldersvänlig

16.02.2021 kl. 15:54
PIO:s kommunalvalsteser 2021

När social- och hälsovårdsreformen genomförs kommer den att under kommunalvalsperioden ändra strukturerna för tjänsterna och påverkningskanalerna. Kommunerna har ändå också i fortsättningen ansvar för invånarnas välmående och hälsa. Pensionärsförbundens intresseorganisation PIO rf uppmuntrar alla kommuner till åldersvänlighet och att i all sin verksamhet beakta att befolkningen åldras och de utmaningar som det medför. En välmående kommun tar också hand om de äldre invånarnas välmående och hälsa såväl i tjänsterna, boendet, medborgarnas påverkningsmöjligheter som i livsmiljön.  

Fullmäktige bär helhetsansvaret för kommunens verksamhet. Det är mycket viktigt att olika åldersgrupper deltar som kandidater i valet och är representerade i de kommunala beslutsorganen.


1. Det lönar sig att främja välmående  

Kommunernas uppgift är att främja invånarnas välmående och hälsa. Äldre människors välmående främjas av kultur-, bildnings-, motions-, och trafiktjänster som är viktiga investeringar i äldre människors hälsa och välmående. Tjänsterna måste vara tillgängliga och förmånliga för användarna. Kommunerna ska aktivt och på eget initiativ vara i kontakt med de äldre för att säkra deras välmående och servicebehov.  


2. Tillräckliga och högklassiga social- och hälsovårdstjänster

För att garantera social- och hälsovårdstjänsternas kvalitet behövs mera övervakning. I vårdreformen får inte kommunerna glömma sitt ansvar för människornas välmående. I tjänsterna måste man beakta individuella behov, Finlands tvåspråkighet och minoriteternas behov. Alltför höga serviceavgifter får inte bli ett hinder för att i tid söka sig till tjänsterna. Hemvårdens resurser måste garanteras och det gäller att se till att närståendevårdarna orkar med hjälp av tillräckliga stödtjänster.


3. Pensionärerna med och påverka

De äldres aktivitet som kommuninvånare, konsumenter och som frivilligarbetare är till fördel för kommunen. Det stöder kommunens livskraft, gemenskapskänsla och invånarnas hälsa. Det lönar sig för kommunerna att stöda samhällsaktiviteten och pensionärsorganisationernas verksamhetsförutsättningar.  Äldrerådens verksamhetsförutsättningar måste stärkas. Att utnyttja dem redan i det skede som ärenden bereds förbättrar kvaliteten och demokratin inom beslutsfattandet.


4. Digitalisering på äldres villkor

Vid sidan om kommunernas digitala tjänster måste det finnas möjlighet till personlig service eller telefonservice. Kommunerna måste ordna handledning i användningen av digital utrustning och ta med äldre i utvecklingen av digitala tjänster. En åldersvänlig kommun uppmuntrar också företag, som posten och banker, att fortfarande erbjuda närtjänster på sitt område.


5. Mera åldersvänligt boende och åldersvänliga livsmiljöer

Kommunerna måste säkra att det för äldre invånare finns tillräckligt med lämpliga tillgängliga bostäder.  Människorna måste vara informerade om reparationsbidrag för bostäder. Äldre får inte isoleras från övriga invånare, utan det behövs boendeformer som är gemensamma för flera generationer. Kommunens livsmiljö som trafikarrangemang, parker och rekreationsområden måste vara trygg och trivsam för de äldre.